top of page
Copy of Bartendrr color and style palette (1).gif

Gin - Medicin? Diet trend? Sprit?

Gin är en alkoholhaltig dryck som framställs genom att destillera sprit och smaksätta den med en kombination av botaniska ingredienser, främst järnektar och koriander. Historien om gin börjar i Holland på 1600-talet då det kallades för "Jenever" och användes främst som medicin.

Det var dock inte förrän i England under 1700-talet som gin blev en populär dryck bland allmänheten. Detta berodde på att det var billigt och enkel att tillverka, och det kom att bli synonymt med den engelska arbetarklassen. Gin-epidemin i England ledde till att många lagar infördes för att begränsa tillverkningen och försäljningen av gin. Gin har också varit en del av en diet trend kallad Banting, som är en form av LCHF (Low Carb High Fat) diet. Banting dieten är uppkallad efter William Banting, en engelsman som publicerade en bok om dieten 1864, han hävdade att han gick ner i vikt och blev frisk från sina hälsoproblem genom att undvika stärkelse och socker.

Banting dieten innebär att man minskar intaget av kolhydrater och ökar intaget av fett, och det är där gin kommer in i bilden. Eftersom gin inte innehåller några kolhydrater, är det en bra dryck för personer som följer Banting dieten. Det är också lätt att kombinera med andra ingredienser som är tillåtna på dieten, som lime och mynta.

Här är fem roliga fakta om gin:

  1. Ordet "gin" kommer från det franska ordet "genièvre" som betyder järnektar.

  2. Gin-tonic är en av världens mest populära drinkar och uppfanns av brittiska armén i Indien på 1800-talet för att göra den medicinska quininen i tonicvatten mer drickbar.

  3. Den berömda gin-destilleriet Beefeater i London har en kvinna som master distiller.

  4. En av de mest unika gin-varumärkena är "The Botanist" som använder 22 olika botaniska ingredienser från Islay-ön i Skottland.

  5. En av de äldsta gin-varumärkena är "Plymouth gin" som har tillverkats sedan 1793 i Plymouth, England.

5 visningar0 kommentarer

댓글


bottom of page