top of page
Copy of Bartendrr color and style palette (1).gif

Hur kombinerar man viner med mat?

Parande av vin med mat är en kulinarisk konstform. Det kan vara förvirrande att veta vilket vin som passar bäst till vilken maträtt. Men oroa dig inte, vi har tagit på oss uppgiften att guida dig genom den underbara världen av para viner med mat.


Först och främst, vad menar vi med para viner med mat? Att para vin med mat är att välja rätt vin som kommer att komplettera och förbättra smaken av maträtten, och vice versa. För att göra detta rätt behöver du ha koll på smaken och styrkan i både vin och maträtt.


Fiskrätter


Fiskrätter är populära på grund av deras mångsidighet. Du kan göra allt från en lätt och frisk ceviche till en smakrik rökt lax. Fiskrätter matchas bäst med vita viner, eftersom de har en högre syrahalt än röda viner. För riktigt lätt fisk som torsk eller rödspätta, rekommenderar vi ett vitt vin med hög syra, såsom en Riesling eller Sauvignon Blanc. För en rikare fisksoppa eller smakrik fisk som lax, välj ett vitt vin med mer kropp, som en Chardonnay.


Kött


För kötträtter, särskilt rött kött, är röda viner den naturliga partnern. Detta beror på att röda viner är mer tanninhaltiga än vita viner, vilket gör att de passar bra med rika och kraftfulla smaker. Om du har en saftig biff, välj ett kraftfullt rött vin som en Cabernet Sauvignon eller en Zinfandel. För något mer subtilt som en grillad kyckling, välj ett lättare rött vin som en Pinot Noir.


Ost


Att para vin med ost är en av de mest spännande kombinationerna. Det finns så många typer av ost, från milda och krämiga till hårda och nötaktiga. Generellt sett fungerar rött vin bättre med hårda ostar medan vita viner fungerar bättre med mjuka och krämiga ostar. För en kraftig ost som cheddar, välj en rödvin som en Shiraz. För en mjukare ost som brie, välj en vitvin som en Pinot Grigio.


Efterrätter


Att para vin med efterrätter kan vara svårt eftersom det är viktigt att vinet inte blir för sött. En generell regel är att vinet bör vara sötare än desserten. För en chokladtårta, välj en rödvin som en Cabernet Sauvignon eller en Portvin. För en fruktig efterrätt som en fruktsallad, välj ett sött vitt vin som en Moscato eller en Sauternes.


Sammanfattning


Att para vin med mat kan verka överväldigande i början, men med lite kunskap är det en kulinarisk konstform som kan förbättra din måltid avsevärt

16 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page